بیایید با هم به این پرسش پاسخ دهیم: “آیا ما واقعا به خودروهای متصل نیاز داریم؟”
افزایش تقاضای مشتریان برای راحتی بیشتر، ایمنی و کاربرپسند بودن محصولات، بهعنوان یک عامل کلیدی در دنیای امروز در نظر گرفته میشود. مصرفکنندگان جدید دیگر نمیتوانند بدون فناوری زندگی کنند. این واقعیت که فناوری و تکنولوژی به یکی از ارزشهای مهم در زندگی آنها تبدیل شده در تمام جنبهها و بخشهای زندگی آنها قابل مشاهده است. از جدیدترین گوشیهای هوشمندی که استفاده میکنند تا فعالیتهای ورزشی و سرگرمی آنها. در همین راستا نیاز به گسترش هرچه بیشتر فناوری در صنعت خودرو نیز قابل مشاهده است. اگر فناوریهایی در خودروها وجود داشته باشد که رانندگی را راحتتر کنند، مشتریان زیادی مشتاق استفاده از این خودروها خواهند شد. این موضوع باعث شده تا امروزه فناوریهای خودروهای متصل، بیش از هر زمان دیگری با سرعت زیادی پیشرفت کنند.
در این متن از وبلاگ همران، در نظر داریم شما را با مهمترین و کاربردیترین فناوریهای خودروهای متصل بیشتر آشنا کنیم. اگر شما هم به این موضوع علاقهمند هستید، تا انتهای این متن همراه ما باشید و نظرات خودتان را با ما بهاشتراک بگذارید.
فناوریهای خودروهای متصل هر روز بیشتر پیشرفت میکنند
در گذشتهای نهچندان دور، عبارت “خودروهای متصل” تنها یک عبارت تبلیغاتی بود. در آن زمان مردم فکر میکردند این فناوری بسیار از آنها دور بوده و تنها رویایی است که بعضی از شرکتها تعریف میکنند؛ اما امروزه OEMها و سایر کمپانیهایی که در این اکوسیستم فعال هستند، پیشرفت چشمگیری داشته و بهطور برنامهریزی شده در توسعهی فناوریهای خودروهای متصل فعالیت میکنند. شاید بتوانیم ادعا کنیم که اکنون، تقریبا در هر خودرو پیشرفتهای تعدادی از فناوریهای مرتبط با خودروهای متصل را میبینید. آماری که در تصویر زیر آمده، میزان پذیرش خودروهای متصل را در سال 2025 نشان میدهد.
مطمئنا، سطح اتصال در بین مدلهای خودرو و محصولات مختلف خودروسازان متفاوت است و هنوز با رویای آیندهنگرانهی شهرهای هوشمند و اتصال خودرو به همه چیز (V2X)، فاصلهی زیادی داریم؛ اما بازیگران اصلی این حوزه، با سرعت باورنکردنی در حال توسعهی این فناوریها هستند تا به این رویا نزدیکتر شوند. جنرال موتورز تخمین میزند که نتایج اتصال وسیلهی نقلیه به وسیلهی نقلیه (V2V)، زمانی که حداقل %25 از خودروهای موجود در جاده به یکدیگر متصل شوند، میتوانند پتانسیل واقعی خود را نشان دهند. فناوریهای خودروهای متصل بهلطف راهحلهای انقلابی و تکنولوژیهای نوظهور در صنعت خودرو، ما را به آیندهای بدون راننده نزدیکتر میکنند.
»»» مطالب پیشنهادی منظور از خودروهای متصل چیست و چه کاربردی دارند؟
فناوریهای خودروهای متصل کدامند؟
در دنیای مدرن امروزی، خودروسازان بهتنهایی نمیتوانند برای جلب رضایت مشتریان، موفق باشند؛ درنتیجه نیازمند فعالیت و تعامل با بازیگران و کمپانیهای فناوری برتر، استارتاپها، توسعهدهندگان نرمافزار و… هستند. بهعبارت دیگر، کمپانیهای خودروسازی باید با شرکتهای Tier 1 و Tier 2 (شرکتهای بزرگ و تکنولوژی در زنجیرهی تامین) همکاری کرده و از تخصص نرمافزاری و فناوری آنها استفاده کنند. با پیشرفت تکنولوژی، خودروسازان و OEMها به فناوریهایی مانند 5G، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا وابستهتر شده و سرویسهای فناوریمحور متنوعتری را به مشتریان ارائه میدهد.
در ادامه، تعدادی از فناوریهای خودروهای متصل را بررسی میکنیم:
1. اینترنت اشیا (IoT) شروع خودروهای متصل
فناوری اینترنت اشیا در خودروهای متصل، زیرساختی یکپارچه را از انواع خودروها، حسگرها، برنامهها، گجتها، زیرساختها، پیادهروها و وسایل الکترونیکی ایجاد میکند. این فناوری، بهعنوان یک سیستم پیچیده برای اتصال بین خودروهای شخصی یا حتی ناوگانهای سازمانی، OEMها، ارائهدهندگان بیمه و… عمل میکند. ترکیب اینترنت اشیا با صنعت حملونقل، به خودروسازان و OEMها این امکان را میدهد تا نوآوریهای موردنظر را پیادهسازی کرده و بسیاری از امکانات هوش مصنوعی را در خودروها توسعه دهند. اینترنت اشیا مزایای بیشماری را در صنعت خودروسازی برای تولیدکنندگان و کاربران، بهارمغان میآورد.
فناوری اینترنت اشیا (IoT) در خودروهای متصل، برای تولیدکنندگان 4 مزیت مهم دارد. این مزایا عبارتند از:
- جمعآوری و تجزیهوتحلیل بهتر دادهها
- تسریع و بهبود فرآیند تولید
- کاهش خطرات و افزایش استانداردهای ایمنی صنعتی
- نظارت و جلوگیری از سرقت تجهیزات
طیف گستردهای از فرصتها نیز در دسترس کاربران خودروهای متصل قرار میگیرد که از جملهی آنها میتوان به 3 مزیت زیر اشاره کرد:
- تجزیهوتحلیل گزارشات و پیشبینی در مورد شرایط خودرو که به کاهش هزینههای عملیاتی و بهبود ایمنی خودرو کمک میکند.
- امکان دسترسی آسان به اطلاعات و فعال کردن ویژگیهای یک خودرو از طریق یک برنامهی تلفن همراه؛ مانند بررسی سطح سوخت، محل پارک، روشن کردن موتور و اتصال به تقویم.
- تجربههای ارتقا یافته اطلاعات سرگرمی داخل خودرو.
»»» مطالب پیشنهادی تغییر استانداردهای مدیریت ناوگان با اینترنت اشیا در خودروهای متصل
2. فناوری 5G برای حل مشکلات اتصال
از آنجاییکه خودروهای متصل باید بهصورت Real-Time به خودروها، اشیا، زیرساختها و سایر حسگرها و ابزارها متصل شوند، فناوری ارتباطات یکی از دغدغههای اصلی در این حوزه است. اما در حال حاضر از چه فناوریهایی استفاده میکنیم؟ Wi-Fi و 4G LTE از فناوریهاییهایی هستند که امروزه استفاده میشوند؛ اما این فناوریها بهاندازهی کافی قابل اعتماد یا یکپارچهسازی نبوده و نمیتوانند همه چیز را در جاده، ایمن نگهدارند. DSRC یا ارتباطات کوتاه برد اختصاصی، پروتکلی برای ارتباط بیسیم پرسرعت بین خودروها و زیرساختهاست.
در این میان، نباید تکنولوژی 5G در خودروهای متصل را فراموش کنیم. 5G، یکی از تکنولوژیهای جداییناپذیر در صنعت خودرو، بهویژه خودروهای متصل است. این فناوری تاثیر چشمگیری در شکلدهی فعالیتهای تولیدکنندگان تجهیزات اصلی خودرو (OEMها)، طراحی و ساخت خودروهای متصل، نحوهی اتصال و عملکرد وسایل نقلیه و چگونگی تعامل مشتریان با خودروهای متصل، گذاشته است. بهدلیل پهنای باند بالاتر از تا 10 گیگابیت بر ثانیه و تاخیر کم در انتقال داده (کمتر از 1 میلیثانیه)، فناوری 5G نقش پررنگی را در برقراری ارتباطات مطمئن در آینده ایفا خواهد کرد. از جمله نمونههای استفاده از این فناوری در خودروهای متصل میتوان به ارائهی راهحلهای اطلاعات سرگرمی، پخش ویدیو و موسیقی بدون تاخیر، پیشبینی لحظهای وضعیت آبوهوا و همچنین بهروزرسانی اطلاعات مربوط به وضعیت ترافیک، اشاره کرد.
3. نقش هوش مصنوعی (AI) در سرویسهای خودروهای متصل
پیشبینی میشود نصب سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی در قالب رابطهای بین ماشین و انسان (HMI) و سیستمهای پیشرفتهی کمکراننده (ADAS) تا سال 2025، %109 افزایش خواهد یافت. از ویژگیهای سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی میتوان به تشخیص گفتار، نظارت بر رفتار راننده، دستیار مجازی، سیستمهای نظارتی مبتنی بر دوربین و واحدهای تشخیص مبتنی بر رادار اشاره کرد.
پیشرفت فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی در خودروهای متصل باعث شده تا امنیت و راحتی بیشتری را برای رانندگان ایجاد کرده و امکان کنترل و نظارت بیشتری را نیز در اختیار آنها قرار دهد. توسعهی حملونقل هوشمند و مبتنی بر فناوریهای هوش مصنوعی، فرصتها و مزایای مالی و غیرمالی زیادی را برای بازیگران این اکوسیستم و تمام کاربران فراهم میکند.
نکتهی قابل توجه این است که فناوریهای هوش مصنوعی در خودروهای متصل، تنها در تکنولوژیهایی مانند رباتها و یادگیری عمیق (Deep Learning) خلاصه نمیشوند. AI توانسته است بسیاری از تکنولوژیها را تغییر داده و امکانات بیشتری را به آنها اضافه کند. یادگیری ماشین (Machine Learning)، کلانداده و تحلیل داده (Big Data & Data Analysis) و همچنین ترکیب اینترنت اشیا با هوش مصنوعی، انقلابی در خودروهای متصل ایجاد کرده است.
از جمله کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت حملونقل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تجزیهوتحلیل جریان ترافیک
- نظارت هوشمند بر اجرای مقررات پارکینگ و ترافیک
- تشخیص عابران پیاده
- کاهش هزینههای عملیاتی
- ردیابی لحظهای خودرو
- و…
»»» مطالب پیشنهادی آیندهی هوش مصنوعی در صنعت حمل و نقل چه خواهد بود؟
4. محافظت از کلاندادهها با کمک بلاکچین
فناوری بلاکچین بهعنوان یکی از سنگ بناهای اقتصاد دیجیتال آینده در نظر گرفته میشود. این فناوری پتانسیل تاثیرگذاری زیادی را در بسیاری از صنایع دارد. خودروهای متصل یکی از بخشهایی است که میتواند بیشترین سود را از انقلاب بلاکچین ببرد. حفاظت از دادههای تولید شده توسط خودروهای متصل، چالش بزرگی برای خودروسازان بهحساب میآید. این موضوع، یکی از مهمترین دلایلی است که باعث شده OEMها از هیچ هزینهای برای سرمایهگذاری روی بلاکچین دریغ نکنند.
فناوری بلاکچین میتواند به خودروها کمک کند تا دادهها را ذخیره کرده و مهمتر از آن، دقت دادهها را تضمین کند. یکی دیگر از ویژگیهای مهم آن این است که هک کردن یک بلاکچین از یک پایگاه دادهی سنتی سختتر است. از همین رو بسیاری از فعالان این حوزه باور دارند که بلاکچین، آیندهی امنیت است. زمانی که تعداد قابل توجهی از خودروها از طریق اینترنت اشیا به سایر وسایل و حسگرها متصل شدند، OEMها و سایر بازیگران، چارهای جز استفاده از بلاکچین نخواهند داشت.
»»» مطالب پیشنهادی با نقش تکنولوژی بلاک چین در خودروهای متصل آشنا شوید
5. پیشرفت سریع اینترنت وسایل نقلیه (IoV)
وسایل نقلیهی هوشمند، بخش جداییناپذیر از آیندهی خودروهای متصل بهحساب میآید. خودروهای متصل به اینترنت، همراه با حسگر و سایر تجهیزات سیستمهای حملونقل هوشمند، اینترنت وسایل نقلیه (Internet of Vehicles) را تشکیل میدهند. همانطور که وسایل نقلیهی هوشمند در بخشهای مختلف جهان در حال گسترش هستند، IoV در حال شکل دادن زیرساختی برای توسعهی خودروهای خودران و خودمختار است.
اینترنت وسایل نقلیه (IoV)، تجهیزات و شبکههای متنوعی را اطراف ما ترکیب کرده و برای انواع خودروها، عابران پیاده و واحدهایی که در جادهها و زیرساختهای شهری قرار دارند، امکان ارسال و دریافت دادهها را بهصورت لحظهای فراهم میکند. IoV نیز مانند بسیاری از فناوریها در خودروهای متصل، از شبکههای قدیمی (Vehicular Ad Hoc (VANETs سرچشمه میگیرد. بهطور کلی، یک شبکهی VANET، خودروها و سایر وسایل نقلیه را قادر میسازد تا با اشیای دیگر، اتصالات بیسیم ایجاد کنند. همهی خودروهای متصل به اینترنت در IoV باید یک اتصال قابل اعتماد به زیرساختهای محلی و انسانها داشته باشند.
»»» مطالب پیشنهادی خودروهای متصل به اینترنت، چگونه مدیریت میشوند؟
6. ضرورت تلماتیک در اشتراکگذاری دادههای خودروهای متصل
اکنون که در قرن بیستویکم زندگی میکنیم، با وسایل نقلیهی مختلف و با ویژگیهای پیشرفتهای احاطه شدهایم. در واقع فناوریهای خودروهای متصل، یکی از عوامل حیاتی در زنده نگهداشتن اقتصادهای قدرتمند جهان است. چشمانداز خودروهای امروزی، از محدودیتهای حملونقل صرف، دور شده است و در عوض به صنایعی خدمت میکند که پتانسیل ایجاد ارزش بازار عالی از خدمات مبتنی بر داده را دارند. با وجود رشد خودروهای متصل، تخمین زده میشود که خودروهای متصل بیش از ۵ درصد از کل دستگاههای متصل را در یک بازهی زمانی یکسان تشکیل دهند. بهعبارتی نقش تلماتیک در خودروهای متصل، در آینده بسیار پررنگ خواهد بود. این انتقال به سمت ناوگان متصل، به نرمافزارهای بخش خودرو کمک کرده است تا از بار ناخواستهی سمت خود، کم کنند.
نکتهی قابل توجه این است که تلماتیک، فناوری جدیدی نیست، اما ایدهی اتصال آن به دستگاههای اینترنت اشیا و خودروهای متصل همان چیزی است که این فناوری را برای اتصالات V2V و همچنین V2X ارزشمند میکند. تلماتیک مجموعهای از تکنیکها و ابزارهایی است که خودروسازان از آنها برای تبدیل رانندگی معمولی به یک تعامل خودرو متصل و جذاب استفاده میکنند. سختافزار Telematics بهعنوان یک بستر مرکزی دادههای خودرو عمل کرده و نقش یک عنصر ضروری در اشتراکگذاری این دادهها با هر چیزی که در اطراف ما قرار دارد را ایفا میکند.
»»» مطالب پیشنهادی تلماتیک در خودروهای متصل، آیندهی صنعت خودروسازی
7. فناوری ابری در خودروهای متصل
امروزه خودروها با پلتفرمهایی یکپارچه شدهاند که امکان استفاده از ویژگیهای ایمنی، راحتی و کنترل از راه دور خودرو را در اختیار کاربران قرار میدهند. به همین دلیل است که شرکت های فناوری وارد بازار خودرو میشوند. اتصال مبتنی بر فناوری ابری (Cloud)، برای نصب و بهروزرسانی ویژگیها و قابلیتهای خودرو ضروری است. ما بهزودی مجموعهای پیچیده از دستگاههای اینترنت اشیا متصل به ابر را بهجای یک خودرو قدیمی هدایت خواهیم کرد؛ بنابراین پلتفرمهای مشترک و فناوریهای منبع باز برای مدیریت دادههای خودرو متصل ضروری هستند.
اتصال مبتنی بر فناوری ابری، در حال تغییر اکوسیستم خودرو و نحوهی تعامل رانندگان با خودروهای خود است. برای مثال فناوری ابری خودروی متصل اریکسون نیاز صنعت خودروسازی جهانی به مقیاسپذیری، امنیت و انعطافپذیری را هنگام اتصال محصولات و خدمات با کیفیتتر برآورده کرده است. سازندگان خودرو می توانند با کمک این فناوری، خدمات خود را به بخشها و مناطق جدید گسترش دهند. همچنین Cloud به خودروسازان این امکان را میدهد تا خدماتی مانند: Telematics Infotainment ،Navigation ،Fleet Management و… را بهکار گیرند.
»»» مطالب پیشنهادی نقش فناوری ابری در خودروهای متصل چیست؟
8. SaaS در پلتفرم خودروهای متصل
همانطور که صنعت خودرو به تکامل خود ادامه میدهد، Software-as-a-Service وعدهی ارائهی تجربیات بهتر و بهروز را به مشتریان میدهد. چشمانداز خودرو در چند سال گذشته دستخوش تغییرات زیادی شده است. درحالیکه برخی همچنان در مورد آیندهی نزدیک خودروهای کاملا خودمختار تردید دارند، پیشرفت در فناوری خودرو با سرعت سرسامآوری انجام شده و با افزایش چشمگیر وسایل نقلیهی الکتریکی، استفاده از نرمافزار بهعنوان سرویس (SaaS) در پلتفرم خودروهای متصل، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. SaaS در پلتفرم خودروهای متصل توانسته است شرایط ویژهای از اتصال را ایجاد کند.
نرمافزارها، سیستمهای پیشرفتهای را برای حمایت از تولیدکنندگان خودرو بهارمغان میآورند. با اتصال خودروها و بهبود فناوری، بهروزرسانیهای نرمافزاری را میتوان برای ارائهی عملکردها و ویژگیهای جدید از طریق SaaS پیادهسازی کرد. SaaS در پلتفرم خودروهای متصل توانسته مسیرهای توسعه را تسهیل کرده و همچنین برای موتورهای احتراق داخلی، نرمافزار نوآوریهای اخیر را فعال کرده است؛ مانند فناوری استاپ-استارت کاهش انتشار گازهای گلخانهای. اما برای خودروهای متصل، SaaS حتی حیاتیتر است و امکانات بسیار بیشتری را در اختیار آنها قرار میدهد.
»»» مطالب پیشنهادی SaaS در پلتفرم خودروهای متصل، هدایت آیندهی ناوگان در دنیایی متصل
توسعهی فناوریهای خودروهای متصل چه مزایایی دارد؟
فناوری اینترنت اشیا در صنایع مختلفی مانند خودروهای متصل، در حال رشد است. بسیاری از صاحبنظران تخمین زده بودند که تا سال 2022 ارزش این فناوری به 82.79 میلیارد دلار برسد. این حقیقت، بهخوبی نشان میدهد که چرا کسبوکارهای زیادی شروع به سرمایهگذاری روی پروژههای مرتبط میکنند. تقاضا برای فناوریهای خودروی متصل در حال رشد است. راه حلهای IoT در خودروهای متصل، راهی ساده و مقرونبهصرفه را برای ارتقاء خودروها ارائه میدهد.
برخی از مزایایی که توسعهی فناوریهای خودروهای متصل برای کاربران فراهم میکنند عبارتند از:
1. نظارت بر زمان واقعی خودرو و جلوگیری از خرابی
با استفاده از اتصال V2C (اتصال وسیلهی نقلیه به فناوری ابری)، یک پلتفرم خودروی هوشمند میتواند در هر لحظه، اعلانهای فوری در مورد وضعیت سیستمهای اصلی خودرو دریافت کرده و برای جلوگیری از اختلال خودرو، بهموقع اقدام کند. دسترسی بهموقع و سریع به دادهها یکی از مزایای اصلی خودروهای متصل است؛ چراکه به کاهش چشمگیر هزینههای نگهداری کمک میکند.
2. افزایش کارایی و ایمنی خودرو
نظارت لحظهای بر روی رفتار و عملکرد رانندگان، به مدیران امکان کنترل بیشتری میدهد؛ زیرا آنها میتوانند در هر زمان که بخواهند از وضعیت وسیلهی نقلیه خود مطلع شوند. رویکرد دادهمحور، آنها را قادر می سازد تا تعمیرات را برنامهریزی کرده و از خرابیهای غیرمنتظره جلوگیری کنند. بهعنوان مثال مدیریت یک ناوگان خودرویی زمانی آسانتر و کارآمدتر میشود که مدیران بتوانند مکان چند خودرو را ردیابی کرده و تشخیص دهند که کدام یک از آنها نیاز به تعمیر و نگهداری دارند.
3. توانایی افزایش قابلیتهای داخلی خودرو با ابزارهای شخص ثالث
سیستمهای ناوبری پیشرفته، مکانیابی پارکینگهای رایگان، شناسایی عابران پیاده، اجتناب از ترافیک، امنیت مبتنی بر هوش مصنوعی و سیستمهای سرگرمی داخل خودرو، تجربهی رانندگی بهتری را برای کاربران ایجاد میکنند. کاربران میتوانند با استفاده از پلتفرم خودروی متصل، از پرداخت سریع و آنلاین و همچنین تخفیف برای دریافت خدماتی که از طریق یکپارچهسازی خدمات شخص ثالث در دسترس هستند، بهرهمند شوند.
4. رانندگی ایمن
از طریق اتصالات V2I ،V2V و V2X، خودروهای هوشمند از زیرساختهای جادهای و اطراف خود مطلع شده و بهطور خودکار مسیر و سرعت خود را با توجه به دادههای لحظهای تنظیم کنند. این امر بهطور چشمگیری تعداد تصادفات را کاهش میدهد، ازدحام و ترافیک را از بین میبرد و ایمنی را بهبود میبخشد.
5. مقرونبهصرفه بودن
در نهایت، یکی از راههایی که ماشینهای متصل زندگی ما را متحول میکند، توسعهی امکانات مقرونبهصرفه است. اگرچه یک خودروی متصل، ارزان نبوده و کاربران باید هزینهای را برای استفاده از پلتفرم این خودروها پرداخت کنند، اما تاثیر مثبتی که بر مصرف سوخت و صرفهجویی در زمان دارد، در طولانیمدت باعث صرفهجویی بیشتر در هزینههای بخشهای مختلف میشود.
»»» مطالب پیشنهادی با فناوریهای خودروهای متصل بیشتر آشنا شوید
سخن پایانی
فناوریهای خودروهای متصل، با سرعت باورنکردنی در حال پیشرفت هستند. اینترنت اشیا، 5G، هوش مصنوعی، بلاکچین، تلماتیک، IoV، پلتفرمهای SaaS و فناوری ابری تنها چند نمونه از فناوریهای روزی هستند که صنعت حملونقل و خودروسازی را بهطور چشمگیری متحول کرده و حتی بسیاری از فعالیتها و تصمیمات بازیگران این صنعت را دستخوش تغییر کردهاند. چه از این موضوع خوشحال باشیم چه نباشیم، در آیندهای نزدیک با حجم انبوهی از خودروها، حسگرها و فناوریهایی محاصره خواهیم شد که زندگی ما را بهطور مطلوبی تغییر داده و بهترین تجربه را از رانندگی برای ما فراهم میکنند.
منبع: